İridyum Buji elektrot uçları iridyum metalinden oluşan buji türüdür. Üstelik yüksek iletkenlik seviyesine sahip olmasa da diğer buji türlerine göre daha uzun ömürlüdür. Özellikle elektrik akımı üretmek için daha az voltaj gerektiren iridyum bujilerin en büyük olumsuz yönü ise yüksek maliyetli olmasıdır. Bilindiği üzere bujinin görevi, yanma odasına alınan hava-yakıt karışımını, kıvılcım oluşturarak yakmaktır. Üstelik buji, ateşleme bobininden gelen 20-30 bin voltluk gerilimi, buji tıranklarından atlatarak kıvılcım oluşturur. Kısacası yüksek gerilimle, tırnaklar arasındaki hava iyonlaşarak kıvılcım meydana gelir.
Benzinli motora sahip tüm araçlarda ateşleme bujisi mevcuttur. Dizel araçlarda ise motorlarda ateşleme bujisi bulunmaz. Çünkü dizel motorlar kıvılcımsız, sıkıştırılarak kendinden patlatmalı olarak çalışırlar. Bujiler porselen bir gövdeyle yalıtılmışlardır. Bujinin ortasından bir orta elektrot geçer, orta elektrottan + yüklü yüksek gerilim geçer. Ayrıca bujinin uç kısmında ise, buji tırnağı bulunur, şasiye (-) bağlıdır. Kıvılcım işte bu + ve – uçlar arasındaki yük gerilim farkından oluşur. Bujilerin yapısı genelde nikel alaşımdır.

Buji Türleri
Genel olarak buji türleri bakır/nikel, platin, iridyum ve gümüştür. Bakır buji standart bujidir. İç çekirdeği bakırdan, elektrot kaplaması ise nikel alaşımından oluşur. Bakır yüksek sıcaklığa maruz kaldığında kolayca eriyen bir metal olduğundan bu tip bujilerde nikel kaplama vardır. Bakır buji fiyatları ekonomik olmasına rağmen daha kısa ömürlü bir kullanım sunar. İridyum ve platinden daha güçlü bir iletken olduğu için yüksek performanslı araçlarda tercih edilir. Platin buji, nikel alaşımından çok daha sert bir metal olduğu için daha yüksek bir erime noktasına sahiptir. Merkez elektrotunda platin bir disk barındıran platin bujiler yüksek sıcaklığa ve korozyona karşı iyi bir direnç sağladığından bakırlara oranla iki kat daha uzun ömür sunar.
İridyum ise platinden daha sert ve dayanıklıdır. Bu yüzden iridyum bujileri daha da uzun ömürlüdür. Üstelik iridyum bujiler, kıvılcım oluşturmak için daha az voltaj gerektiren küçük bir merkez elektrota sahiptir. Ancak bu tür bujilerde daha yüksek fiyatlar söz konusudur. Gümüş bujiler diğerlerinden daha az yaygın kullanıma sahiptir. Bu tür bujiler gümüş kaplı elektrot uçlarına sahiptir. Ancak metal daha az dayanıklı olduğu için bunlar iridyum veya platin bujiler uzun ömürlü değildir.
İridyum Bujinin Faydaları
- Aracınızın perfomansını olumlu etkiler. Hızlanma profilinizi arttırır.
- Motorun gücünden etkili şekilde faydalanmanızı sağlar.
- Dik yokuşlarda ve zorlu sürüş şartlarında farkı hissetmenizi sağlar.
- Uzun ömürlü buji ömrüne sahiptir.
- Ateşleme kalitesi yakıtın daha verimli yanmasını sağlar.
- Bir depoda verimi yaklaşık % 20 arttırır.
- Kıvılcım için yüksek voltajlar gerektirmez. Enerji tasarrufu sağlar.