fbpx
Loader

Beygir Gücü Nasıl Hesaplanır?

Beygir Gücü Nasıl Hesaplanır?

Beygir Gücü sözcüğü İngilizce’den Türkçe kullanıma geçmiş bir sözcüktür. HP kısaltmasının açılımı olan Horse Power ifadesinden dilimize çevrilmiştir. Bilindiği gibi Horse kelimesi İngilizce at veya beygir anlamına gelir. Power ise güç demektir. Klasik tanımda otomobil terimi olarak 75 kg ağırlığındaki bir yükün, 1 saniye içinde 1 metre hareket ettirilmesi için ihtiyaç duyulan güç miktarıdır. Gerçek bir beygirin 1 saniye içinde 1 metre ileriye doğru hareket ettirdiği yük miktarı ortalama 50 kilogramdır. Bu terim 1872 yılında James Watt tarafından tanımlanmıştır. Bir atın 45 kilogramlık yükü 1 saniyede 1.11 metre uzağa taşıdığını hesaplamıştır.

James Watt bu bilgiyi sistematik hale getirdiğinde atın çektiği yükü 75 Kg olarak baz almıştır. Bu değere de 1 BG demiştir. Özellikle buhar makinesini geliştiren ve kendi adıyla anılan şeklini bulan kişi olarak ünlenen Watt, kurduğu şirketin ürünlerini satmayı amaçlıyordu. O dönem, makinelerin çalışabilmesi için gerekli olan güçü atlar sağlıyordu. Bu nedenle Watt, müşterileri etkileyebilmek için beygir gücü kavramını öne sürdü. Üstelik geliştirdiği buharlı motorun beygir gücü açısından karşılığını verdi.

beygir gücü
James Watt

Beygir Gücü

Araçların beygir güçleri, daha çok ulaşabildikleri maksimum hızları ile ilgilidir. Bu nedenle ağırlık gibi değerleri değiştirilmeyen bir aracın BG/HP artırılırsa genellikle ulaşabildiği maksimum hızı da artar. Aracınız ile yüksek hızlara çıkacaksanız da BG/HP yüksek olması gerekir. Şehir içerisinde araç kullanacaklar için 90 HP ila 100 HP aralığında beygir gücü yeterlidir. Araçtan çekiş ile ilgili beklentileri olan sürücülerin ise tork değerine bakması gerekir. En basit haliyle tork, dönme kuvveti olarak açıklanabilir. Temel olarak motordan çıkan güç, motor içerisinde gerçekleşen dönüşün eksen bazında hızıyla çarpılır. Böylelikle aracın tork değeri ortaya çıkar. Birimi Nm’dir.

Genellikle dizel motorlu ya da çekişin önemli olduğu araçlarda bu değer daha yüksek olur. Temel olarak 1 HP, 1.014 PS’ye eşittir. Bu nedenle araçların beygir gücü kontrol edileceği zaman değer cinsine bakılması gerekir. Örneğin 100 PS bir aracın karşılığı 98 HP’dir. Genellikle PS değerini Almanya kökenli markalar kullanmaktadır. Diğer ülkelerin üreticileri ise HP değerini kullanır. Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 HP ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm’den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.

Üst