fbpx
Loader

Araç Klima Arızası Sebepleri Nelerdir?

Araç Klima Arızası Sebepleri Nelerdir?

Araç klima arızası çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bilindiği üzere araç klimaları düzenli periyotlarla kontrol ve bakım gerektirir. Bu bakım klima gaz seviyesi, bağlantıların kontrolü ve filtre değişimini içerir. Ancak periyodik bakımlar yapıldığı halde klimalar sorun çıkartabilir. Araç kliması gazında eksilme veya gazın bitme durumu en temel problemdir. Üstelik en sık karşılaşılan araç klima arızası sebeplerinden birisi, klima çalıştığı halde iç ortamı soğutmamasıdır. Bu durumda yani aracın kliması çalışır haldeyken aracın içi soğumuyorsa dikkat edilmesi gereken husus klima gazının azalmış hatta bitmiş olabileceğidir.

Klima arızalarında diğer bir husus kompresör arızasıdır. Klima kompresörü, motorun V kayışından aldığı güç ile dönen ve içerisindeki gazı hareket ettirerek kabin içerisine soğuk hava sağlayan parçadır. Kapalı bir sistem olan kompresör oldukça pahalıdır ve arızası durumunda yüksek masraf çıkarır. Klima çalışınca araç stop ediyorsa kompresör aşırı güç çekiyor veya V kayışınızda problem olabilir. Aracın içerisinde AC tuşuna bastığınızda soğuk hava gelmiyorsa, klimayı açtığınızda rölanti yükseliyorsa, yakıt tüketimi artıyorsa ve ıslık sesine benzer ses geliyorsa büyük ihtimal kompresör arızalıdır. Kompresör içerisinde kasnak, mil, piston, valfler ve akışkan gaz bulunur. Pahalı ve hassas olan bu parça çoğu zaman tamir edilemez. Yenisiyle değiştirilmesi gerekebilir.

Özetlemek gerekirse klima arızaları aşağıdaki gibi belirtilebilir;

  • Klima gazının azalması veya bitmesi
  • Sistemde, borularda ve bağlantılarda kaçaklar
  • Klima müşürünün arızalanması
  • Kompresörün bozulması
  • Klima kontrol ünitesinin ve tuşlarının fonksiyonunu kaybetmesi
araç klima arızası

Araç Klima Arızası ve Önlenmesi İçin Tavsiyeler

Klima performansının en üst düzeyde olması ve kötü kokuların oluşmasını engellemek için hava kanallarının periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Antiseptik özelliğe sahip özel klima temizleme spreyi ile hava kanalları en geç 6 ayda bir temizlenmelidir. İlk aşamada otomobili çalıştırıp kalorifer moduna alın. 5-10 dakika bekleyin. Maksimum çalışma seviyesine ulaşınca klimayı kapatın. Klima temizleme spreyini araç içerisindeki tüm havalandırma peteklerinden içeri sıkın. Gerekli her bir noktaya ulaşmasını sağlayın. Daha sonra klimayı iç sirkülasyon modunda düşük ayarda çalıştırın. Bir süre sonra iç sirkülasyon modunu kapatıp sistemi çalışmaya devam ettirin. Böylece hava kanalları hijyenik hale gelir.

Daha etkili ve kaliteli çözümler için bu işlemler alanında uzman, donanımlı ve disiplinli yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. Özellikle kullanılan antiseptikler etkili ve kaliteli olmalıdır. Ayrıca insan sağlığını tehlikeye atmamalıdır. Uygun şekilde temizlenen kanallar sayesinde uzun süreli ve verimli sonuçlar alınmaktadır. Üstelik bu işlemler yapılırken otomobilin diğer aksamına ve elektronik parçalara herhangi bir zarar verilmemelidir. Normal kullanımda sürücülerin araçlarını stop etmeden 5-10 dakika önce klimayı kapatmaları mikroorganizma üremesini minimum seviyeye indirir.

Polen filtresi düzenli olarak değiştirilmelidir.Bu filtre dış ortamdan araç içine aktarılan havanın temizlendiği oldukça önemli bir parçadır. Aktif olarak kullanıldığı için en çok kirlenen parçalardan birisidir. Bu filtreyi teknik servis periyodik bakımda mutlaka kontrol eder. Gerekiyorsa teknik elemanlar yenisiyle değiştirir. Sağlık ve hijyen açısından toz, kir, bakteri, virüs ve diğer mikropların araç içerisine girmesine izin verilmemelidir. Ayrıca polen filtresi kötü kokuların oluşmasını önler. Polen filtresi değişimi mevsimsel geçişlerde alerjik reaksiyonların oluşmasını da engeller.

Özellikle klima arızalarında alanında uzman güvenilir servislere başvurulmalıdır. Klimayı ayda bir kez 10-15 dakika çalıştırmak gerekmektedir. Klima gazı değişiminde uyumlu olan gazlar tercih edilmelidir. Klimayı çalıştırırken, motoru açıp ısıtmadan klimayı çalıştırmamaya dikkat ediniz. Klima açıkken kalorifer düğmesinin soğuk tarafta olmasına dikkat ediniz. Ayrıca klimayı bir anda yüksek devirde çalıştırmayınız.

Üst