fbpx
Loader

Yağ Yakan Araca Ne Yapılır?

Yağ Yakan Araca Ne Yapılır?

Yağ yakan araçlarda motorun ciddi zarar görmemesi için en kısa sürede teknik destek almalısınız. Bilindiği gibi motor yağı, motorun çalışan parçaları arasında kaygan bir yağ tabakası oluşturur. Sürtünen yüzeylerin aşınmasını önler. Ayrıca motorun içinde çalışan parçaları temizler. Motor yağı iki ana bileşenden oluşur. Bunlar baz yağlar ve çeşitli katkı maddeleridir. Baz yağlar motor yağlarının toplamının % 70-90’ını oluşturur. Üstelik baz yağlar doğal gaz veya ham petrolden üretilir. Özellikle içten yanmalı motorların tümünde istisnasız şekilde motor yağı kullanılır. Her motorun teknolojisine ve yapısına göre farklı özelliklerde motor yağları tercih edilir. Motor yağı, motor içinde bulunan parçaları yağlamak, temizlemek, korumak ve sürtünmeden dolayı oluşan ısı ve aşınmayı azaltmak için kullanılan akışkan sıvıdır.

Motor yağı tercihinde viskozite endeksi de çok önemlidir. Viskozite kelimesinin anlamı kısaca bir sıvının akışa direncidir. Yağın belirtilen sıcaklıklarda ne kadar kolay aktığını ifade eder. İnce yağ olarak ifade edilen düşük viskoziteye sahip yağlar düşük sıcaklıklarda daha akışkanlardır. Kışın düşük derecelerde ince yağlar katılaşmadan akışkan şekilde motorunuzun hızlı şekilde zarar görmeden çalışmasını sağlar. Kalın yağlar ise yüksek viskoziteye sahiptir ve yüksek sıcaklıklarda motor içindeki parçalar üzerindeki film mukavemetini ve yağ basıncını azaltmadan çalışmaya yardımcı olur. Özellikle viskozite endeksi bir motor yağının sıcaklık değişim sürecinde viskozitedeki değişikliklere dayanma direnç yeteneğini ölçer. Viskozite indeksi geliştirici katkıları, çok farklı sıcaklıklarda yağ viskozitesinin istenilen seviyede korunmasına yardımcı olmak adına polimer katkı maddeleri kullanır. Motor yağı ne kadar viskoz olursa, motor içindeki metal parçalarınız o kadar film yağ tabakasıyla kaplı olur ve yüksek koruma sağlar. Viskozite endeksi geliştiricilerinin kullanımı, SAE 5W-30 ve SAE 0W-40 ve benzeri gibi çok dereceli motor yağlarının formülasyonuna izin verir.

sakarya ford yedek parça

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motor yağının eksilmesi, partiküllü olması ve kalitesiz olması motorun performansı için önemlidir. Üstelik bu durum yakıt tüketimi için olumsuz sonuçlar doğurur. Bu nedenle motor yağının temiz olması ve yeterli miktarda bulunması önemlidir. Ancak bazen motor, yakıt yerine yağ yakar. Bu olumsuz durumun çeşitli sebepleri vardır. Motor yağı zamanla eskir. Yağın içeriği partiküllerle dolar. Homojen ve akışkan niteliğini kaybeder. Diğer yandan motor yağı zamanla azalır. Bu nedenle motor yağını düzenli kontrol edin ve gerektiğinde değiştirin.

Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar. Ekzozdan mavi duman çıkar. Motor kapağı açıldığında hava üflüyorsa yine bir yağ yakma sorunu söz konusudur. Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesini ölçün. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyordur. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir. Özetlemek gerekirse aşağıdaki temel nedenlerden dolayı motor yağ yakar;

  1. Motor segmanlarının deforme olması
  2. Subapların zarar görmesi
  3. Motor yağı seviyesinin düşmesi
  4. Piston ve hareketli parçaların aşınması
  5. Pistonların yağ sızdırması
  6. Motorun çok yüksek devirlerde çalıştırılması

Yağ Yakan Araca Ne Yapılır?

  • İlk olarak yetkili bir teknik serviste problemin kaynağını tespit edin,
  • Motor segmanları ve subaplar kontrol edin,
  • Yağ seviyesi düşükse pistonlarda aşınma durumuna bakın,
  • Aşınan parçaları ve yağ sızıntılarını belirleyin,
  • Sorunun çözülmesinden sonra motorla uyumlu, kaliteli yağ, motor koruyucu ve yağ katkı maddeleri kullanın.

 

Üst