Motor Titremesi araçlar için önemli bir problemdir. Hem aracın sürüş kalitesini hem de sürücü ve yolcuların konforunu bozar. Üstelik motor perfonmansını düşürür. Ayrıca motorun diğer bileşenlerine zarar verir. Bilindiği üzere motor yanma sonucu oluşan enerji ile çalışır. Diğer bir ifadeyle motor yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren bir sistemdir. Yakıt silindirler içerisinde yakılırsa buna içten yanmalı motor denir. Araçlarda kullanılan motorlar içten yanmalıdır. Yakıt çeşitlerine göre motorlar benzinli, dizel ve LPG’li olmak üzere 3 gruptur. Motor sabit ve hareketli parçalardan meydana gelir. Silindir bloğu, silindir kapağı, karter, subap kapağı, karbüratör, radyatör, emme-egzoz manifoltları, endüksiyon bobini ve regülatör motorda bulunan sabit parçalardandır. Bununla birlikte hava filtre, yağ filtresi ve bujiler de bu sabit parçalardandır. Bunların haricinde motorda hareketli parçalar da mevcuttur. Örneğin marş motoru, krank mili, eksantrik mili, pistonlar, piston kolları, yağ pompası, yakıt pompası, subaplar, distribütör, devirdaim pompası ve alternatör hareketli parçalardır.
Motor Titremesi ve Nedenleri
- Arızalı Bujiler ve Bağlantıları
- Kırık Denge Mili
- Motor Titreşim Uyum Dengeleyicisi
- Gevşek Motor Kulakları
- Aşınmış Triger Kayışı/Zinciri

Kompleks bir sisteme sahip olan motorlarda çeşitli problemler oluşur. Genellikle motor titremesi sık rastlanan sorunlardandır. Motorda sıradışı titreme varsa öncelikle kullandığınız yakıtın kalitesine bakılmalıdır. Bununlar birlikte periyodik bakımların ihmal edilmesi titreme problemine neden olur. Genel anlamda motordaki titremeler ateşleme/yakıt sistemindeki problemlere de işaret eder. Eğer bunlardan eminseniz ve motorda titreme devam ediyorsa motor bölümündeki bağlantıları gözden geçirin. Motor bağlantı hortumlarındaki ezilme ve yırtılmalar da titremeye neden olur. Üstelik yeni teknoloji araçlarda titreme nedeniyle katalizör arızası çıkar.
Özellikle dizel araçlarda rölantide titreme sorunu genelde mazotta su olmasına veya yakıtta pislik olmasına dayanır. Ayrıca enjektörün yeterince yakıt püskürtmemesi veya yakıt pompasının gönderdiği yakıtın basıncının düşük olması ihtimalleri mümkündür. Benzinli araç motorları ise bu konuda daha çok problem çıkartan motor tipleridir. Genellikle bujilerde ıslanma, arıza ya da buji kablolarında gevşeklik/kopma kaynaklı problemler olabilir. Bunların haricinde dizel araçlarda mazot filtresi benzinli araçlarda benzin filtresi, LPG’li araçlarda gaz filtresi kirli veya bozuksa motorda titreme problemi oluşur.