fbpx
Loader

Çip Krizi ve Ford

Çip Krizi ve Ford

Çip Krizi, çip üreticilerinin, Covid 19 Pandemisi sürecinde talebin yoğun olarak arttığı akıllı telefon ve elektronik ürünlere öncelik vermesiyle ortaya çıktı. Özellikle otomotiv sektörüne sıçrayan bu kriz çip tedarikine ilişkin büyük bir problem ortaya çıkardı. Özellikle teknolojik cihazlardan bilişim ürünlerine, otomotiv sektöründen oyun konsoluna kadar küresel çip kıtlığı oluştu. Bu durumun üretimde aksamalara neden olup, milyarlarca dolarlık zarara yol açması tahmin ediliyor. Yarı iletkenler olarak tanımlanan çipler teknik özellikleri ve kompleks tasarımlarıyla günümüz teknolojilerinin temel taşını oluşturmaktadır. Covid 19 salgını ile insanlar eğitim, iş ve eğlence dünyasına evlerine kapanarak odaklanmak zorunda kaldı. Özellikle bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve oyun konsollarında satış patlaması oldu. Böylece teknolojik cihazların tercih edilmesiyle çiplere olan talep artış gösterdi. Arz-talep dengesi bozulunca ister istemez çip krizi, global çapta patlak verdi. Otomotiv sektörü de bundan nasibini aldı.

çip krizi

Çip Krizi ve Ford

Otomobil sektörü araç içi bilgisayar sistemlerinin, güvenlik asistanlarının ve dokunmatik ekranların gelişmesiyle çiplere daha çok ihtiyaç duydu. Ancak pandeminin elektronik cihaz satışlarını büyük oranda etkilemesi çip üretiminin yetersiz kalmasına sebep oldu. Özellikle elektronik cihaz  üreten şirketlerin artan çip talebi otomotiv firmalarının piyasada çip temin edememesine neden oldu. Ford, Toyota, Volkswagen ve Honda’nın çiplerin kullanıldığı ürünleri satın almak için kıyasıya yarışmalarına neden oldu. Ayrıca üretimi azaltmak veya fabrikalarını kapatmak zorunda bıraktı. Çip arzında yaşana krizin otomotiv dünyasına verdiği zararın 60 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Çip Krizi konusunda ABD’nin büyük otomobil üreticilerinden Ford ve çip üreticisi GlobalFoundries, otomotiv endüstrisi için çip tedarikini artırmak amacıyla stratejik bir iş birliği yapacaklarını duyurdu. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise “3. çeyrekte yarı iletken krizi ile piyasadaki bulunurluk pazarı da çok etkilendi. Biz bu dönemi iyi yönettik. Çünkü fabrikalarımızda üretim durmadı. Yılın başında sadece fiyat sıkıntısı çekerken şimdi yüksek fiyata bulamama durumu ile karşı karşıyayız. 2022 yılını yüksek beklenti ile planlamaya çalışıyoruz. Yarı iletken krizi 2022 yılının ortasına kadar devam edecek. Hatta yıl sonuna kadar devam edeceği öngörüleri var. Ama yoğun bir şekilde ilk altı ayda olacak. Diğer malzemelerdeki fiyat artışı ve bulunulurluk da sıkıntılı olacak.” ifadelerini kullandı.

Üst